Ruim 70 miljoen coronaprikken gezet in het Verenigd Koninkrijk

Ruim 70 miljoen coronaprikken gezet in het Verenigd Koninkrijk ANP

In het Verenigd Koninkrijk zijn ruim 70 miljoen coronaprikken gezet. Van de volwassenen bevolking heeft 78 procent een eerste dosis van een coronavaccin gehad, 55,4 procent is met twee prikken maximaal beschermd tegen Covid-19.

De regering streeft ernaar eind juli alle volwassenen een inenting te hebben aangeboden en denkt dat deze doelstelling zal worden gehaald. Mensen worden opgeroepen hun tweede prik te halen zodra ze daarvoor in aanmerking komen. De autoriteiten wijzen erop dat ze daarna beter beschermd zijn tegen de Alpha- en Delta-varianten van het coronavirus. De eerstgenoemde mutatie werd voor het eerst geconstateerd in Engeland, de tweede in India.

In het VK raken steeds meer mensen besmet met de Delta-variant, die door de autoriteiten als een "zorgwekkende variant" is bestempeld. Bij 90 procent van de mensen die nu positief testen op het coronavirus, wordt deze variant vastgesteld. Begin mei was dat ruim een kwart. De Delta-variant is mogelijk 60 procent besmettelijker dan de voorheen dominante Alpha-variant.

Besmettingen

Vrijdag werden in het VK in totaal 8125 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is het hoogste aantal sinds februari. Hoewel al werd verwacht dat het aantal besmettingen zou stijgen als gevolg van de recente versoepelingen, staat in het stappenplan dat op 21 juni de laatste coronabeperkingen kunnen verdwijnen. Of dat gaat gebeuren, wordt steeds onzekerder.

De Britse premier Boris Johnson maakt maandag bekend of de laatste versoepelingen doorgaan. Het einde van de lockdown hangt onder meer af van de vraag of de huidige vaccins voldoende bescherming bieden tegen de Delta-variant, zei hij eerder deze week.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland