Rousseff verweert zich tegen afzetting

De dreigende afzetting van de Braziliaanse president Dilma Rousseff is een staatsgreep ten bate van de economische elite. Dat heeft Rousseff de senaat, die over de afzetting beslist, maandag voorgehouden.

De geschorste president deed een laatste poging het hogerhuis aan haar kant te krijgen. Ze betoogde dat de afzettingsprocedure inbreuk maakt op de grondwet en de democratie op het spel zet. De beschuldiging dat ze begrotingscijfers te rooskleurig heeft voorgesteld, noemde Rousseff slechts een voorwendsel om haar te kunnen afzetten. Ze houdt vol dat ze zich aan niets van wat haar ten laste wordt gelegd heeft schuldig gemaakt. Haar regering heeft fouten gemaakt, gaf ze toe, maar de kiezers nooit verraden.

De regering van vicepresident Michel Temer, die voor Rousseff waarneemt sinds ze in mei werd geschorst, dreigt volgens de president alle vooruitgang van de afgelopen dertien jaar te verspelen. Vooral de bezuinigingen die Temer wil doorvoeren zijn een groot gevaar voor veel Brazilianen, waarschuwde Rousseff. De interim-president zou ook de Braziliaanse oliezanden van de hand willen doen en zo belangrijke inkomstenbronnen verkwanselen aan het bedrijfsleven.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement