Rousseff noemt afzetting rechtse coup

De Braziliaanse ex-president Dilma Rousseff heeft haar aanhang na haar afzetting woensdag opgeroepen de strijd tegen de ,,rechtse coupplegers'' voort te zetten. ,,Ik neem geen afscheid van jullie'', zei Rousseff. ,,Ik weet zeker dat ik kan zeggen: tot gauw.'' Ze liet eerder weten dat ze in beroep gaat.

Rousseffs afzetting is volgens de sociaaldemocrate het werk van een ,,machtige reactionaire beweging, met de hulp van de partijdige en verdorven pers''. ,,Zij zullen de staat kapen en tot dienaar van radicaal economisch neoliberalisme en maatschappelijke neergang maken'', zei ze. Rechts Brazilië moest volgens Rousseff wel een staatsgreep plegen, omdat haar Arbeiderspartij al sinds de millenniumwisseling alle verkiezingen wint.

De voorvechters van haar afzetting waren er slechts op uit de straf voor hun corrupte praktijken te ontlopen, meent de gevallen president. Ze waarschuwde dat het nieuwe bewind echter niet tevreden zal zijn met haar als eerste prooi. De vakbonden, de vrouwen- en homobeweging en het zwarte volksdeel zouden ook moeten vrezen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement