Regering-Biden beperkt drone-aanvallen buiten oorlogsgebieden

Regering-Biden beperkt drone-aanvallen buiten oorlogsgebieden ANP

De regering onder de Amerikaanse president Joe Biden heeft een tijdelijke beperking ingesteld op anti-terroristische drone-aanvallen buiten oorlogsgebieden als Afghanistan en Syrië, meldt The New York Times. Onderzocht wordt of de regels rond zulke operaties, die stammen uit de ambtsperiode van oud-president Donald Trump, strenger moeten worden gemaakt.

Onder de tijdelijke nieuwe regels moeten de veiligheidsdienst CIA en de Amerikaanse krijgsmacht toestemming krijgen van het Witte Huis voordat zij terroristen kunnen aanvallen in landen waar de situatie chaotisch is en waar weinig Amerikaanse troepen zijn gelegerd, zoals Somalië en Jemen. Onder Trump mochten de CIA en het leger nog naar eigen goeddunken ingrijpen als een aanval gerechtvaardigd was en er werd voldaan aan bepaalde omstandigheden rond het doelwit.

De beleidswijziging van de regering-Biden moet helpen voorkomen dat er burgerslachtoffers vallen bij de Amerikaanse aanvallen. De nationale veiligheidsadviseur van president Biden, Jake Sullivan, stelde het nieuwe beleid in op 20 januari, de dag dat Biden werd geïnaugureerd, aldus ingewijden. De Amerikaanse regering maakte de beleidswijziging destijds echter niet publiekelijk bekend.

Biden geeft leiding aan de vierde Amerikaanse regering die intensief gebruik maakt van drones om terroristen aan te vallen. Als vicepresident onder Barack Obama maakte Biden deel uit van een regering die in toenemende mate drones inzette. In zijn tweede termijn stelde Obama aanzienlijke beperkingen in op het gebruik van drones.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland