QAnon-aanhangers teleurgesteld na inauguratie Biden

QAnon-aanhangers teleurgesteld na inauguratie Biden ANP

Veel volgelingen van de QAnon-beweging lijken woensdag bedrogen uit zijn gekomen. Die dag had de "Great Awakening" moeten worden waarop Democratische leiders zouden worden gearresteerd wegens het runnen van een pedofielennetwerk, maar er gebeurde niets. Joe Biden werd gewoon als president beëdigd en Donald Trump kreeg geen tweede termijn, aldus The New York Times.

Er vonden geen massale arrestaties plaats, zoals werd voorspeld, waardoor aanhangers van de samenzweringstheorieën hun ideeën noodgedwongen tegen het licht moesten houden. Sommige groepen kwamen tot de conclusie dat ze het misschien niet bij het juiste eind hadden wat betreft Biden. Hij zou mogelijk zelfs deel uitmaken van de pogingen van Trump om de wereldwijde samenzwering te ontmantelen.

Anderen reageerden boos op de verspreiders van de voorspellingen dat woensdag een ommekeer zou zijn. "Een hoop YouTube-journalisten hebben zojuist een hele hoop geloofwaardigheid verloren", aldus een QAnon-aanhanger in een van de QAnon-chatrooms op internet.

'We zijn erin geluisd'

Sommigen realiseerden zich dat ze gewoon waren bedrogen. "Het is voorbij", schreef een van hen. Een ander riep aanhangers op wakker te worden. "We zijn erin geluisd."

Volgelingen die hoopten op een bericht van Q, het pseudoniem van de persoon die de beweging met zijn posts aanstuurt, kwamen eveneens bedrogen uit. Hij laat al enkele weken niets van zich horen, aldus The New York Times.

Aanhangers van de ultrarechtse QAnon-beweging denken dat leden van de Amerikaanse elite pedofiele satanisten zijn, die betrokken zijn bij een complot tegen president Trump. Ze baseren zich op berichten van een zekere 'Q', een anonieme gebruiker van een internetforum. Aanhangers van QAnon zijn niet alleen actief op Twitter, maar ook op platformen als TikTok, YouTube en Facebook.

Die-hardaanhangers van QAnon riepen op tot geduld. "Maak je geen zorgen om wat er om 12.00 uur gebeurt. Let op wat er nog gaat gebeuren."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland