Proces voormalig first lady Ivoorkust begint

N i e u w bericht, meer informatie

ABIDJAN (ANP/RTR) - In Ivoorkust is dinsdag het proces tegen Simone Gbagbo, de vrouw van ex-president Laurent Gbagbo, begonnen. Mevrouw Gbagbo wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden, begaan tijdens de burgeroorlog in 2011. Simone Gbagbo werd bij aankomst bij de rechtbank in Abidjan onthaald door tientallen enthousiaste aanhangers.

Laurent Gbagbo verloor in 2011 de presidentsverkiezingen van Alassane Ouatara, maar weigerde zijn nederlaag te erkennen. Gevechten braken uit tussen aanhangers van de twee mannen, die uiteindelijk aan zo'n 3000 mensen het leven kostten. Simone Gbagbo vervulde een sleutelrol in het team van haar man. Dat is ook wat de aanklagers in de zaak betogen: dat mevrouw Gbagbo nauw betrokken was bij het beramen van gewelddadige acties tegen de aanhangers van Ouattara.

Simone Gbagbo werd vorig jaar in een ander proces al schuldig bevonden aan misdaden tegen de staat en veroordeeld tot twintig jaar cel. Die straf werd deze maand in hoger beroep gehandhaafd.

Het Internationaal Strafhof, waar Laurent Gbagbo momenteel vastzit, heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Simone Gbagbo. Ouattara wil de voormalige first lady niet uitleveren. Hij vindt dat Ivoorkust haar prima zelf kan berechten. Een aantal mensenrechtenorganisaties meent echter dat de aanklagers hun onderzoek overhaast hebben uitgevoerd, als reactie op het arrestatiebevel van het ICC. Om deze reden heeft onder meer de Internationale Federatie voor Mensenrechten haar handen afgetrokken van het proces.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement