Proces tegen Navalni over smaad uitgesteld

Proces tegen Navalni over smaad uitgesteld ANP

Het proces tegen de Kremlincriticus Aleksej Navalvi over het volgens aanklagers belasteren en beledigen van een oorlogsveteraan is uitgesteld naar 5 februari. Het zou mogelijk woensdag van start zijn gegaan, maar de advocaat van Navalni heeft gezegd dat het verschoven is.

Corruptiebestrijder en politicus Navalni wordt er door een onderzoekscommissie van beschuldigd dat hij de "de eer en waardigheid van de veteraan in twijfel heeft getrokken". De man zei in een reclamevideo dat hij voor de grondwetswijziging is waardoor president Vladimir Poetin tot 2036 aan de macht kan blijven. Navalni plaatste die video op Twitter en noemde alle mensen in de video "een schande voor ons land" en "verraders zonder geweten".

Navalni werd afgelopen weekend opgepakt toen hij terugkeerde in Rusland. Hij had zich niet aan de voorwaarden van zijn voorwaardelijke celstraf gehouden volgens de autoriteiten. Navalni kreeg in omstreden processen jaren geleden celstraf wegens frauduleuze praktijken, maar hij hoefde onder voorwaarden niet 3,5 jaar de cel in. Deze zaak komt 2 februari voor de rechter.

Veel vijanden

Navalni was sinds augustus in Duitsland, nadat hij daar heen was gebracht om behandeld te worden na een levensbedreigende vergiftiging. Die was volgens Navalni het werk van de geheime dienst in opdracht van president Poetin. Navalni's onderzoekers hebben dinsdag in sociale media een paleis van Poetin aan de Zwarte Zee weer voor het voetlicht gebracht. Het kost meer dan een miljard euro en zou zijn gefinancierd met steekpenningen uit de zakenkringen rond het Kremlin. Navalni heeft door zijn jarenlange acties tegen corruptie miljardairs en politici in en rond het Kremlin veel vijanden.

De Russische regering heeft beklemtoond de oproepen van westerse leiders om Navalni vrij te laten, niet in overweging te nemen. De juridische problemen van Navalni zijn een zaak van de Russische rechterlijke macht en een binnenlandse aangelegenheid van het land. Een woordvoerder van het Kremlin zei dat de regering wel bezorgd is over de oproep van Navalni om zaterdag "illegale demonstraties" te houden om te protesteren tegen de gevangenhouding.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland