Pro-Palestijnse betogers in Europese steden de straat op

Pro-Palestijnse betogers in Europese steden de straat op ANP

In meerdere Europese steden zijn betogers zaterdag de straat opgegaan uit solidariteit met de Palestijnen. Zo liepen duizenden mensen door Hyde Park in Londen, waarbij ze "bevrijd Palestina!' riepen bij de Israëlische ambassade.

De organisatoren van de betoging in Londen zeiden tegen de zender Sky News dat er ongeveer 100.000 mensen op de been waren. Een aantal demonstranten liep met een Palestijnse vlag.

In Parijs hebben de autoriteiten een betoging met steun van de rechter verboden, maar toch zijn er volgens de krant Le Parisien tussen de 150 tot 200 actievoerders bijeengekomen. De politie gebruikt traangas en waterkanonnen om de betogers uiteen te drijven.

Madrid

In Madrid zijn er ongeveer 2500 actievoerders de straat opgegaan. Zij liepen naar het plein Puerta del Sol in het centrum van de Spaanse hoofdstad. "Zij vermoorden ons", roept Amira Sheikh-Ali, een 37-jarige demonstrant van Palestijnse afkomst.

In Duitsland zijn volgens Bild zeker 25 demonstraties aangemeld. In Leipzig probeerden antisemitische betogers in het begin van de middag een pro-Israël-demonstratie te verstoren, aldus de krant. In Berlijn maakte de politie een eind aan een demonstratie van ongeveer 2500 mensen, omdat de coronaregels niet zouden worden nageleefd.

Raketten

Het geweld tussen Israël en de Palestijnen is een week geleden opgelaaid. Dat gebeurde na de dreigende uitzetting van gezinnen uit een Arabische wijk in Oost-Jeruzalem. Die gezinnen moeten plaatsmaken voor Joodse kolonisten.

De militaire factie van de Palestijnse beweging Hamas bestookt Israël al dagenlang met raketten. Het Israëlische leger voert luchtaanvallen uit op de Gazastrook. De meeste dodelijke slachtoffers vallen aan Palestijnse kant.

In Den Haag gingen zaterdag honderden pro-Palestijnse betogers de straat op.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland