President Nigeria: Boko Haram uitgeput

De Nigeriaanse terroristische beweging Boko Haram is vervallen tot een strijdgroep die geen gebied meer kan veroveren en ook niet meer behouden. Dit heeft de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari in een zaterdag door het persbureau NAN verspreide verklaring gezegd.

De voormalige generaal Buhari is vorig jaar tot president gekozen. Hij beloofde snel een eind te maken aan de terreur die Boko Haram al jaren zaait, vooral in het noordoosten. Buhari's leger meldde zaterdag dat er bijna veertig Boko Haram-extremisten zijn gedood en meer dan 450 van hun gijzelaars zijn bevrijd bij legeracties op vrijdag.

Boko Haram is een soort sekte die in 2002 werd gesticht en een einde wilde maken aan alle westerse invloeden in de regio. De beweging werd op den duur uiterst gewelddadig, vooral onder leiding van Abubakar Shekau. Tegenwoordig ziet de groep zichzelf als een afdeling van Islamitische Staat.

Boko Haram heeft minstens 14.000 Nigerianen om het leven gebracht en ervoor gezorgd dat nog eens 1,5 miljoen mensen ontheemd zijn. De beweging heeft sinds begin 2014 zeker 2000 vrouwen en kinderen ontvoerd.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement