President Kiir gelast staakt-het-vuren

De president van Zuid-Sudan Salva Kiir heeft de militairen van zijn leger SPLA maandag opgedragen de wapens neer te leggen. Hij zei ook nog altijd bereid te zijn samen te werken met zijn rivaal Riek Machar, de huidige vicepresident. De voorbije dagen dreigden hevige vuurgevechten in hoofdstad Juba het jonge Afrikaanse land opnieuw in een burgeroorlog te storten.

,,Het is op dit moment kalm en die situatie moet zo blijven'', zei Kiirs woordvoerder Ateny Wek Ateny. ,,De president heeft alle commandanten van de SPLA opdracht gegeven een staakt-het-vuren in acht te nemen.'' Hij voegde eraan toe dat leden van de strijdkrachten van Machar (SPLA-IO) die zich overgeven bescherming moeten krijgen.

Machar toonde zich na de bombardementen op zijn troepen sceptisch. Hij vond die aanvallen door eenheden van Kiir niet getuigen van diens ,,interesse in vrede''. Toch vroeg de voormalig rebellenleider zijn manschappen maandag om zelfbeheersing. Hij zei de hoop voor de toekomst niet te hebben verloren. ,,Ik pleit voor kalmte en terughoudendheid tijdens deze schermutselingen. Mij mankeert niets. Niemand mag het recht in eigen hand nemen om dit land te destabiliseren.''

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement