Pompeo tevreden over overleg met Noord-Korea

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft zaterdag gezegd dat hij vooruitgang heeft geboekt ,,over bijna alle belangrijke kwesties" in de besprekingen met Noord-Korea. Daarbij noemde hij ook de vaststelling van een tijdschema voor de ontmanteling van het Noord-Koreaanse atoomprogramma. Maar volgens hem is er nog veel werk te doen.

Pompeo zei na anderhalve dag van besprekingen in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang dat beide partijen verder spreken over de repatriëring van stoffelijke overschotten van Amerikanen die in de Koreaanse Oorlog (1950-1953) omkwamen. Ook besprak hij de ,,mogelijkheden" voor de ontmanteling van een installatie om raketmotoren te testen.

,,Ik denk wij vooruitgang op elk onderdeel van onze besprekingen hebben geboekt," zei hij tegen verslaggevers. ,,Dit zijn gecompliceerde kwesties. Op sommige punten hebben we heel wat vooruitgang geboekt op andere punten is er nog meer werk te doen."

Voordat hij Noord-Korea verliet om naar Tokio af te reizen, schudde Pompeo de hand van zijn gesprekspartner, Kim Yong-chol. Deze Noord-Koreaanse partijfunctionaris speelde op 12 juni in Singapore een sleutelrol op de top tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement