Pompeo aangekomen in Noord-Korea

De Amerikaanse minister Mike Pompeo (Buitenlandse Zaken) is aangekomen in Noord-Korea. Hij gaat daar praten over de denuclearisatie van het geïsoleerde land.

Het bezoek van de minister volgt op de topontmoeting tussen president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in Singapore. Kim beloofde daar zich te zullen inzetten voor de ,,volledige denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland'', maar er werden geen afspraken gemaakt over hoe dat proces zou moeten verlopen.

De landen moeten het nu eens zien te worden over concrete stappen. Pompeo sloeg onderweg naar Noord-Korea een voorzichtige toon aan. Hij sprak de hoop uit dat hij ,,een aantal details kan invullen''.

Teruggave

De minister wil ook de teruggave regelen van stoffelijke resten van Amerikaanse militairen, zeggen Amerikaanse functionarissen tegen persbureau Reuters. Het gaat om militairen die vermist raakten tijdens de Koreaanse Oorlog in de jaren vijftig. De Verenigde Staten vochten toen aan de zijde van Zuid-Korea.

Pompeo arriveerde vrijdag (lokale tijd) per vliegtuig in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Hij brengt ongeveer anderhalve dag door in Noord-Korea en vliegt later door naar Tokio. Daar ontmoet hij zondag functionarissen uit Japan en Zuid-Korea, twee bondgenoten van de VS in de regio.

De minister belde in het vliegtuig nog met Trump. ,,De president zei tegen me dat hij geloofd dat voorzitter Kim een nieuwe, betere toekomst ziet voor de inwoners van Noord-Korea'', twitterde Pompeo naderhand. ,,We hopen allebei dat dat waar is.''

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement