Politieke zuiveringen gaan door in Turkije

Het Turkse ministerie van Onderwijs heeft dinsdag 15.200 personeelsleden in het onderwijs op non-actief gesteld. De onderwijsautoriteiten van de Raad voor Hoger Onderwijs (YÖK) hebben volgens meldingen van de krant Hürriyet onder anderen ruim 1500 leidinggevenden in openbare en particuliere hogere onderwijsinstellingen aan de kant gezet. De YÖK eist dat ze hun ontslag indienen. Van 21.000 leerkrachten is de onderwijsbevoegdheid ingetrokken.

De toezichthouder op de media heeft dinsdag 24 radio en tv-zenders gesloten. Turkse media meldden ook dat 34 perskaarten van journalisten ongeldig zijn verklaard. De regering is bezig met politieke zuiveringen gericht tegen de liberale, sociaal-religieuze beweging van de islamitische geleerde Fethullah Gülen (75). Ankara stelt dat hij achter de poging zit van militairen om vrijdag de macht te grijpen.

De vermeende aanhangers van de invloedrijke Gülen worden sinds het weekeinde met duizenden tegelijk aan de kant geschoven, onder wie talrijke militairen, magistraten, aanklagers en politiemensen. Gülen, die sinds 1999 in Pennsylvania woont, heeft beklemtoond dat hij altijd tegenstander is geweest van geweld om politieke redenen en dat hij niets met de couppoging te maken heeft. Gülen en president Erdogan waren lange tijd politieke bondgenoten, maar sinds 2013 zijn het bittere tegenstanders.

Door de coupplegers zijn volgens de Turkse regering 264 mensen gedood. Het aantal doden onder de coupplegers is onduidelijk. Eerst zeiden de autoriteiten circa honderd en maandag had premier Binali Yildirim het over 24. In verband met de poging tot staatsgreep zijn 8660 mensen gearresteerd.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement