Politiechef geschorst na Hillsborough-oordeel

De hoofdcommissaris van de South Yorkshire Police David Crompton is woensdag op non-actief gesteld. Zijn schorsing is een gevolg van het vernietigende oordeel van de jury die het Hillsborough-drama heeft onderzocht.

Tijdens een bekerwedstrijd tussen Liverpool en Nottingham Forest in 1989 in Sheffield kwamen 96 voetbalsupporters door verdrukking om het leven. Oorzaak was een reeks fouten van agenten die de veiligheid in het stadion moesten bewaken.

Het politiekorps waarover Crompton de leiding had, werd flink bekritiseerd wegens zijn houding tijdens het gerechtelijk vooronderzoek. De eigen rol in het drama werd gemarginaliseerd. In werkelijkheid bleek de politie in alle geledingen voorafgaand en tijdens het duel te hebben gefaald. De fans van beide clubs trof geen blaam.

Allen Billings, in het betreffende politiedistrict verantwoordelijk voor onder meer criminele zaken, gaf in de Britse media geen commentaar op zijn besluit Crompton te schorsen. Dat kwam enkele uren nadat Labour-politicus Andy Burnham diens positie ,,onhoudbaar'' had genoemd in het Lagerhuis.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement