'Passen terreurplegers Parijs niet bekeken'

De Griekse autoriteiten hadden kunnen ontdekken dat twee daders van aanslagen in Parijs met valse Syrische passen de EU binnenreisden. Dat meldde het Duitse Der Spiegel woensdag. De nummers van 4000 door Islamitische Staat (IS) gestolen blanco passen waren door de Duitse politie onder de Schengen-landen verspreid. De passen van de twee vielen daar ook onder.

De twee latere aanslagplegers lieten zich op 3 oktober op het eiland Leros als vluchteling registreren. Volgens Duitse media hebben de autoriteiten op dat eiland verzuimd de nummers van de paspoorten die ze bij zich hadden, te vergelijken met het Schengen-systeem. De twee reisden daarna ongehinderd via de Balkan-route naar Frankrijk.

Het merendeel van de blanco documenten was in de Syrische stad Raqqa door IS buitgemaakt terwijl een klein deel uit de Iraakse stad Mosul kwam. Volgens der Spiegel had de Duitse politie de nummers rond de afgelopen jaarwisseling verspreid.

Zelfmoordenaars

De twee paspoorten werden na de aanslagen op 13 november, waardoor 130 mensen omkwamen, gevonden bij de zelfmoordenaars. De Griekse autoriteiten hielpen vervolgens met identificatie met vingerafdrukken van de terroristen.

Een derde IS-strijder die op een valse Syrisch pas reisde, werd wel in Griekenland aangehouden en korte tijd vastgezet. Hij kwam vrij met de mededeling dat hij binnen dertig dagen het land moest verlaten. Hij reisde daarna via de Balkan-route naar Oostenrijk waar hij in Salzburg werd gearresteerd.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement