Opnieuw onrustig in Belgische gevangenis

In een Belgische gevangenis is het opnieuw onrustig geweest. Zondagavond wilden tientallen gedetineerden in de Antwerpse gevangenis aan de Begijnenstraat niet naar hun cel terugkeren. De politie werd om bijstand gevraagd en heeft onder meer met pepperspray de rust vrij snel weten te herstellen.

De politie laat weten alleen pepperspray ingezet te hebben op het onderlichaam van een aantal gedetineerden om ze terug in hun cel te krijgen. Een tiental gevangenen ging vrijwillig terug, nadat de politie met ze in gesprek was gegaan.

Zaterdagavond kwamen in Merksplas ongeveer tweehonderd gedetineerden in opstand, die meer inspraak eisten. Het Bijzondere Bijstandsteam en de federale politie moesten eraan te pas komen om de gemoederen te bedaren en de situatie onder controle te krijgen. Tijdens de schermutselingen tussen politie en gevangenen vielen twee gewonden en werd een enorme ravage aangericht.

Daarop besloten de autoriteiten om zo'n honderd gevangenen over te plaatsen naar andere gevangenissen. Het is onduidelijk of er onder de gevangenen die in Antwerpen in opstand kwamen gedetineerden zaten die dezelfde dag vanuit Merksplas waren overgeplaatst. Ook de reden voor het protest van zondag is nog niet duidelijk.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement