Oostenrijk kiest voor strengere regionale lockdowns met Pasen

Oostenrijk kiest voor strengere regionale lockdowns met Pasen ANP

In tegenstelling tot Duitsland, waar de strengere lockdownmaatregelen met Pasen na een storm van kritiek werden ingetrokken, kiest Oostenrijk juist wel voor strikte maatregelen rond de paasdagen. Zo gaan Wenen en andere oostelijke regio's van het land terug in een harde lockdown om te voorkomen dat het coronavirus tijdens Pasen nog sneller om zich heen grijpt.

De maatregelen houden in dat veel winkels en andere bedrijven tussen 1 april en 6 april gedwongen moeten sluiten. Alleen winkels die essentiële waren verkopen zijn uitgezonderd.

Minister van Volksgezondheid Rudolf Anschober zei woensdag dat de maatregelen nodig zijn om te voorkomen dat de besmettingsaantallen sneller gaan stijgen en om het personeel in de ziekenhuizen een adempauze te geven.

Strengere regels over mondkapjes

In de afgelopen week zijn er per dag in Wenen gemiddeld 300 besmettingen vastgesteld per 100.000 inwoners, aanzienlijk meer dan het landelijke gemiddelde van 247 gevallen. Minister Anschober meldde dinsdag dat de aangekondigde maatregelen het resultaat zijn van een dag lang onderhandelen met de regeringen van de hardst getroffen deelstaten.

Volgens de regels moeten Oostenrijkers die tijdens de paasdagen werken dat vanuit huis doen. Het huis verlaten is alleen toegestaan voor een wandeling, voor lichaamsbeweging en in noodgevallen. De scholen zullen in de week na de paaslockdown digitaal les moeten geven.

De nieuwe afspraken brengen ook strengere regels over het dragen van mondkapjes met zich mee. Daarnaast worden coronatesten vereist voor mensen die voor hun werk vanuit de oostelijke deelstaten naar andere delen van het land moeten reizen. Maandag had de Oostenrijkse Bondsregering juist nog besloten om niet met strengere regels te komen, ondanks een snelle toename in de besmettingscijfers.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland