'Onderwijs en zorg in Afghanistan bedreigd'

Het geweld dat zich over Afghanistan uitbreidt, brengt onderwijs en gezondheidszorg in het land in gevaar. Dat heeft Nicholas Haysom, de Speciale Vertegenwoordiger voor Afghanistan van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, maandag gezegd.

De Taliban zijn in Afghanistan weer op hun sterkst sinds zij eind 2001 na een Amerikaanse invasie werden verdreven. Bij aanvallen werden in 2015 63 artsen of medisch personeel gedood of verwond, de meesten bij een vergissingsaanval van een Amerikaans vliegtuig op een kliniek van Artsen zonder Grenzen in Kunduz. In 2014 vielen onder medici 25 doden of gewonden. Nog eens 66 werden vorig jaar ontvoerd, vergeleken met 31 in het jaar ervoor.

Onder onderwijsgevend personeel vielen 26 doden of gewonden, 11 minder dan in 2014. Het aantal ontvoerden nam echter toe, van 14 naar 49. Ook bedreigingen en intimidaties namen toe. Zeker 370 scholen waren gedwongen hun deuren te sluiten.

Het VN-rapport wijt de meeste incidenten aan de Taliban, maar ook regeringsgezinde strijders vielen medisch personeel lastig en misbruikten schoolgebouwen als gevechtsposities.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement