Oekraïne-akkoord van Minsk nog steeds actueel

De internationale overeenkomst van Minsk die de strijd in het oosten van Oekraïne moet bezweren, blijft in 2016 van kracht. De reden is simpel; de overeenkomst is nog steeds niet helemaal nageleefd. Dit beklemtoonde de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Grigori Karasin donderdag tegenover het Russische persbureau RIA Novosti.

De onderminister drong er bij de ondertekenaars van de overeenkomst op aan concreet actie te ondernemen om alle punten van het akkoord uit te voeren. Het akkoord werd half februari in de Wit-Russische hoofdstad Minsk gesloten door Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk. Het is een soort 'routekaart' van twaalf stappen naar vrede in de regio Donbass, een Russischtalige mijnbouwstreek in het oosten van Oekraïne.

Daar brak in 2014 een burgeroorlog uit tussen pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger dat wordt gesteund door ultranationalistische milities. Het Minsk-akkoord heeft er in ieder geval wel toe geleid dat in de loop van dit jaar de gevechten in Donbass vrijwel zijn opgehouden.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement