Noord-Engeland kampt weer met overstromingen

Vanwege overstromingen in het noorden van Engeland worden duizenden mensen geëvacueerd. Met name de graafschappen Lancashire en Yorkshire zijn zwaar getroffen.

Rivieren zoals de Irwell, de Ribble en de Foss zijn buiten hun oevers getreden. Door het hoge water worden kwetsbare mensen uit meer dan 2000 huizen in York gehaald, meldt de BBC zaterdagnacht. Aan bewoners van zo'n 3500 huizen rondom de rivier Foss is het advies gegeven zich klaar te maken voor vertrek. Ook delen van de binnenstad van Manchester en Leeds staan blank.

De meteorologische dienst heeft voor honderden plaatsen waarschuwingen voor overstromingen afgegeven. In tientallen gevallen is 'code rood' voor levensgevaarlijke situaties ingesteld. Inmiddels zitten naar schatting 10.000 huishoudens zonder stroom als gevolg van de wateroverlast. Sommige media meldden dat het waterpeil in de rivieren in het graafschap Lancashire records breekt. De verwachting is dat het tijdelijk wat droger wordt in Noord-Engeland, maar dat er daarna weer meer regen komt.

Cameron

Premier David Cameron heeft op Twitter zijn medeleven geuit met de gedupeerden. ,,Ik ben in gedachten bij de mensen van wie hun huizen zijn overstroomd. Ik zal maandag het crisisteam Cobra spreken om er zeker van te zijn dat alles wordt gedaan om hulp te bieden."

Militairen zijn ingezet om dammen op te werpen langs de rivieren. Het graafschap Lancashire is samen met het graafschap Cumbria, ook in het noordwesten, eerder deze maand al getroffen door overstromingen na een storm. De gevolgen daarvan zijn nog zichtbaar. Sommige plaatsen in Cumbria zijn de afgelopen weken al drie keer ondergelopen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement