Nieuwe leider Mexico stelt ondernemers gerust

De zondag tot president van Mexico gekozen Andrés Manuel López Obrador heeft beklemtoond een verantwoordelijke economische koers te gaan varen. De 64-jarige Obrador wil kennelijk ondernemers en investeerders niet afschrikken met zijn linkse en nationalistische koers, waarmee hij het al decennia opneemt tegen de gevestigde orde, inclusief grote bedrijven en projecten.

Obrador zei maandag dat hij de huidige onderhandelaars in de gesprekken met de VS over het Noord-Atlantische Vrijhandelsakkoord (NAFTA), net als het bestaan van het akkoord zelf, ondersteunt. Obrador is in beginsel geen voorstander van vrijhandel. Hij heeft betoogd dat de globalisering die in Mexico sinds de jaren negentig is geïntroduceerd, volkomen verkeerd heeft uitgepakt.

De nieuwe regering zal volgens Obradors medewerkers ook de onafhankelijkheid van de centrale bank eerbiedigen, het bestaande stelsel van wisselkoersen handhaven en een verantwoordelijk beleid gaan voeren ten aanzien van de staatsschuld en de staatsbegroting. Dinsdag bezoekt Obrador de vertrekkende president Enrique Peña Nieto en spreekt dan volgens Mexicaanse media over NAFTA.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement