Nederlaag voor ANC in lokale verkiezingen

Het ANC van president Jacob Zuma heeft in lokale verkiezingen zware klappen gekregen. De partij verloor onder meer de macht in de metropool Tshwane, waar de bestuurlijke hoofdstad Pretoria het hart van vormt.

Dat heeft de kiescommissie zaterdag laten weten. DA kreeg in Pretoria 43,1 procent van de stemmen, tegen 41,48 voor het ANC. De radicaal-linkse EFF kreeg 12 procent van de kiezers achter zich. Aangezien niemand een meerderheid heeft, zal er een coalitie gesmeed moeten worden. Kaapstad ging al bij eerdere gemeenteraadsverkiezingen verloren en nu volgen meer grote steden, zoals de industriestad Port Elizabeth. Het is de grootste nederlaag in verkiezingen voor het ANC sinds het in 1994 aan de macht kwam..

Het ANC regeert Zuid-Afrika al sinds 26 jaar zonder onderbreking, maar de macht van de beweging vertoont steeds meer barsten. Alleen in Johannesburg blijft het ANC de grootste partij. De partij kreeg daar 44 procent van de stemmen. Met de die score bleef het ANC DA nipt voor.

Werkloosheid

De achterban van het ANC is onder meer ontevreden over hoge werkloosheid en een gebrek aan voorzieningen. Corruptieschandalen rond president Jacob Zuma doen het imago van de beweging, die decennialang door Nelson Mandela werd geleid, ook geen goed.

Afgelopen woensdag waren 26 miljoen stenmgerechtigden opgeroepen voor de verkiezingen in 259 gemeenten.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement