N-Korea: ex-gedetineerde moet niet 'babbelen'

Noord-Korea zal niet met de Verenigde Staten onderhandelen over twee Amerikaanse burgers die het land vasthoudt, zolang de voormalige gedetineerde Kenneth Bae in het openbaar blijft praten over zijn tijd in de gevangenis. ,,Zolang Kenneth Bae zijn gebabbel voortzet, zullen wij niet overgaan tot enig compromis of onderhandelingen met de VS ten aanzien van Amerikaanse criminelen. En er zal ook zeker niet zoiets als een humanitaire actie komen'', aldus nieuwsagentschap KCNA.

Noord-Korea arresteerde Bae, een Amerikaanse missionaris, in november 2012 en veroordeelde hem tot vijftien jaar dwangarbeid voor misdaden tegen de staat. Hij werd twee jaar later vrijgelaten en hij schreef over zijn detentie in een autobiografie die in mei uitkwam. Sindsdien gaf Bae diverse publieke optredens en interviews over zijn ervaringen om het boek te promoten.

Tijdens zijn detentie, zei Bae, besefte hij dat hij een ,,onderhandelingsinstrument'' was voor de Noord-Koreanen, van wie hij sommigen in een interview beschreef als ,,gehersenspoeld''.

Dwangarbeid

In maart werd Otto Warmbier, een 21-jarige student uit Virginia, tot vijftien jaar dwangarbeid veroordeeld voor een poging tot diefstal van een propagandavlag met de naam van de voormalige leider Kim Jong Il.

In april veroordeelde een Noord-Koreaanse rechtbank de Koreaans-Amerikaanse zendeling Kim Dong Chul voor misdaden tegen de staat tot tien jaar dwangarbeid. En de Canadese missionaris Hyeon Soo werd vorig jaar tot levenslange dwangarbeid veroordeeld wegens ondermijning van de staat.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement