Minder vluchtelingen via Turkije naar EU

Het aantal vluchtelingen dat via Turkije de Europese Unie bereikt is in december flink gedaald. Waar er in september en oktober dagelijks bijna zevenduizend vluchtelingen via Turkije naar de EU kwamen en vijf- tot zesduizend in november, waren dat er in december gemiddeld circa vierduizend per dag.

Afgelopen week zijn minder dan tweeduizend vluchtelingen via Turkije gereisd, meldde de Europese Commissie donderdag. De Turkse kustwacht zou de eerste twee weken 4632 vluchtelingen hebben tegengehouden die probeerden de EU te bereiken. Toch constateert de EU dat ze weinig moeite aan Turkse kant ziet om de doorgang van vluchtelingen te beperken.

In november arriveerden 108.000 mensen in Griekenland, circa de helft van het aantal in oktober, vooral doordat het weer slechter werd.

De Turkse premier Ahmet Davutoglu ontmoet donderdag onder anderen de Duitse bondskanselier Angela Merkel om te praten over plannen om Syrische vluchtelingen direct van Turkije de EU in te brengen. Veel regeringsleiders binnen de Unie eisen dat Turkije dan wel heel duidelijk moet laten zien dat het land probeert mensensmokkelaars te dwarsbomen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement