Merkel wil partijvoorzitter blijven

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil ook de komende jaren haar CDU blijven leiden. Merkel stelt zich in december opnieuw kandidaat voor het partijvoorzitterschap, liet plaatsvervangend partijvoorzitter Julia Klöckner maandag weten.

Over de kandidatuur van Merkel was veel te doen omdat het partijvoorzitterschap geldt als opstap voor het lijsttrekkerschap bij de Bondsdagverkiezingen van volgend najaar. Het gerucht ging dat de leider van de Beierse zusterpartij van de CDU, de CSU, Merkel liever een stap opzij zou zien doen. CSU-voorman Horst Seehofer en Merkel ruziën al geruime tijd over het Duitse asielbeleid, dat volgens Seehofer veel te mild is.

Klöckner wilde maandag niet vooruitlopen op een nieuw lijsttrekkerschap voor Merkel. Dat is aan Merkel zelf, zei Klöckner, al kan ze zich geen andere kandidaat voorstellen.

Record

Een ander CDU-kopstuk, algemeen secretaris Peter Tauber, zaaide maandag toch weer verwarring over Merkels ambities. Hij legde Klöckners woorden uit als ,,de uitdrukking van onze wens dat Merkel de partij blijft leiden''. Meer mag in de opmerkingen niet gelezen worden, zei Tauber.

Merkel is sinds 2005 bondskanselier. Als ze nog een termijn aanblijft, verbreekt ze het record van partijgenoot Helmut Kohl en is ze de langstzittende regeringsleider van het naoorlogse Duitsland.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement