Merkel naar vluchtelingenkamp in Turkije

De Duitse bondskanselier Angela Merkel maakt zaterdag een voor haar onaangename reis. Onder zwaar vuur in Duitsland over haar beleid ten aanzien van vluchtelingen en jegens Turkije, gaat Merkel naar een vluchtelingenkamp in Turkije. Ze doet dat samen met de Europese president Donald Tusk en de eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans.

Ze bezoeken vluchtelingen in een kamp in het Oost-Turkse Gaziantep. De Turkse premier Ahmet Davutoglu spreekt er met de Europese leiders over de deal die de EU met Turkije op 18 maart heeft gesloten over het tot staan brengen van de vluchtelingenstroom naar Europa.

Turkije, dat al 2,7 miljoen vluchtelingen herbergt, neemt volgens het plan migranten uit de EU terug die er toch geen vluchtelingenstatus kunnen krijgen en de EU neemt een relatief bescheiden aantal Syriërs uit Turkije op. Turkije krijgt van Europa veel financiële steun en voorts hebben volgens de plannen Turken vanaf juli geen visa meer nodig voor reizen naar de Schengenzone.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement