Medvedev waarschuwt VS voor handelsoorlog

Nieuwe Amerikaanse sancties tegen Rusland die de banken of valuta treffen, kunnen worden uitgelegd als het uitroepen van een handelsoorlog. Die waarschuwing heeft de Russische premier Dmitri Medvedev vrijdag geuit naar aanleiding van aangekondigde nieuwe Amerikaanse sancties tegen Rusland.

Washington heeft nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland aangekondigd vanwege een moordpoging op een voormalige dubbelspion en diens dochter in Engeland. Daarbij werd het zenuwgas novitsjok gebruikt. Rusland ontkent daar iets mee te maken te hebben.

,,Ik wil niet op de toekomstige sancties ingaan, maar ik kan wel zeggen dat wanneer banken of valuta daarin worden betrokken, het mogelijk is om dat een duidelijke verklaring van een handelsoorlog te noemen'', zei Medvedev. ,,Het is dan noodzakelijk te reageren met economische, politieke of - indien noodzakelijk - andere maatregelen. Onze Amerikaanse vrienden moeten dat goed beseffen.''

Roebel

President Vladimir Poetin heeft de sancties vrijdag besproken in de Russische Veiligheidsraad, meldt persbureau TASS. Poetins woordvoerder heeft de nieuwe sancties betiteld als ,,absoluut onwettig'' in het internationaal recht.

Door de aangekondige sancties daalde de roebel fors in waarde en bereikte het laagste punt in twee jaar. De munt ging in de uitverkoop uit vrees dat Rusland verstrikt is geraakt in een onophoudelijke spiraal van sancties.

In de nog niet vastgestelde voorstellen worden onder meer de werkzaamheden van enkele Russische staatsbanken in de VS getroffen en zouden zij beperkt worden in het gebruik van Amerikaanse dollars.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement