Mattarella: honderden doden bij drama op zee

De Italiaanse president Sergio Mattarella heeft maandag gezegd dat er op de Middellandse Zee opnieuw een drama heeft plaatsgevonden. De slachtoffers zijn migranten die Italië probeerden te bereiken. ,,Het schijnt dat honderden mensen om het leven zijn gekomen. Alweer een tragedie.'' Mattarella deed zijn uitspraak tijdens een prijsuitreiking in Rome.

Over de toedracht en de omvang van de ramp bestaat nog veel onduidelijkheid. Eerder op de dag werd al gemeld dat mogelijk honderden vluchtelingen waren verdronken doordat de gammele boot waarmee ze de oversteek waagden, voor de kust van Libië was gekapseisd.

Volgens BBC Arabic ging het om een overvol vaartuig met mogelijk meer dan vierhonderd vluchtelingen uit vooral Somalië, Eritrea en Ethiopië aan boord. Slechts 29 opvarenden zouden in veiligheid zijn gebracht. De Somalische ambassadeur in Egypte zei te vrezen dat de meeste anderen zijn verdronken. Hij beriep zich op lokale media. De bevestiging ontbreekt nog.

SOS Méditerranée maakte maandag bekend dan er 108 migranten zijn gered. Ze zaten op een smokkelschip dat op weg naar Italië in moeilijkheden raakte. Aan boord werden ook de lichamen van zes overledenen aangetroffen. De hulpactie werd gecoördineerd door de Italiaanse kunstwacht. Die pikte ook nog 33 mensen in de buurt van Syracuse op uit zee.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement