Massale viering verwacht na Franse EK-winst

Parijs maakt zich op voor een massale viering van het slot van het Europese kampioenschap voetbal. Aangenomen wordt in Parijs dat 'Les Bleus' zondagavond in de voorstad Saint-Denis winnen van Portugal.

De beroemde Avenue des Champs-Élysées is al voor het verkeer gesloten en stroomt naar verwachting zondagavond na de wedstrijd vol met fans. Er zijn 3400 politieagenten ingezet om de orde te handhaven. Daarnaast zijn er 1400 mensen in touw voor de beveiliging van de fanzone op de Champs-de-Mars, een kilometer zuidelijker.

Het nationale team wordt maandag rond de lunchtijd verwacht op het Elysée-paleis van president François Hollande, volgens meldingen van de krant Le Figaro. Als Hollandes gasten het EK hebben gewonnen, volgt maandagmiddag rond 16.00 uur in een open bus een zegetocht van het team van Didier Deschamps over de Avenue Foch. Die is buitengewoon breed en loopt van het plein van de Arc de Triomphe naar het zuidwesten, naar de Porte Dauphine. De avenue heeft ruimte genoeg voor honderdduizenden fans en er zijn vrijwel geen winkels. Dat laatst geldt als een voordeel, omdat er vaak problemen in en voor winkels rijzen bij massale bijeenkomsten.

Een Franse overwinning zal niet overal in Portugal worden betreurd. De Portugese krant Diario de Noticias heeft dit weekeinde op het gehucht Raimonda gewezen, ruim 20 kilometer ten noordoosten van de stad Porto. Daar is de sfeer tenminste voor een deel pro-Frans. Uit Raimonda komt de oma van de momenteel populairste Franse voetballer, Antoine Griezmann. ,,De kleine Antoine kwam vaak tijdens vakanties met zijn moeder en oma naar Raimonda'', aldus een nicht van Griezmann die net als andere dorpelingen de Franse voetballer met belangstelling volgen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement