Londen vraagt hulp Rusland in zaak novitsjok

De Britse regering heeft Rusland opgeroepen helderheid te verschaffen over het gif novitsjok dat opnieuw is opgedoken in het zuiden van Engeland. Het jongste incident waarbij een Brits paar in kritieke toestand in een ziekenhuis is opgenomen, volgt op de vergiftiging in maart van een Russische ex-spion Sergej Skripal en zijn dochter. Het zenuwgas novitsjok is ooit in de Sovjet-Unie als massavernietigingswapen ontwikkeld.

De Britse regering heeft het Kremlin ervan beschuldigd achter de aanslag op Skripal in Salisbury te zitten. Moskou heeft dit verontwaardigd en herhaaldelijk tegengesproken.

,,Als de Russen nu openheid van zaken geven over wat er in maart is gebeurd, kunnen we de zaak oplossen en mensen veiligheid bieden'', zei de Britse minister van Veiligheid, Ben Wallace, donderdag. De Russische ambassade in Den Haag heeft laten weten het idioot te vinden dat de Britten nu weer met het novitsjok-verhaal op de proppen komen, juist tijdens het WK voetbal. De ambassade kwam de afgelopen maanden vaker met verklaringen over deze zaak, omdat de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens in De Haag is gevestigd.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement