Lega en M5S zijn het eens over regering

De leiders van de populistische Vijfsterrenbeweging (M5S) en Lega zijn het donderdag in Rome na uren overleg eens geworden over hun nieuwe regeringsploeg. Ze hebben in een verklaring laten weten dat het ook nu de bedoeling is dat Giuseppe Conte, een nauwelijks bekende 53-jarige rechtsgeleerde, het kabinet gaat leiden.

Matteo Salvini (Lega) en Luigi Di Maio (M5S) krijgen volgens partijbronnen een ministerspost, Binnenlandse Zaken respectievelijk Arbeid en Industrie. De centrumrechtse, niet partijgebonden hoogleraar economie Giovanni Tria wordt minister van Economische Zaken. Hij is kritisch ten aanzien van het beleid van de EU, maar heeft geen plan B klaarliggen om uit de euro te stappen, zoals Paolo Savona. Deze was voor de Italiaanse president Sergio Mattarella onaanvaardbaar op Economie.

Savona krijgt nu de portefeuille Europese Zaken. Enzo Moavero Milanesi wordt minister van Buitenlandse Zaken.

Mattarella heeft Conte uitgenodigd donderdagavond op bezoek te komen om het kabinet te presenteren. Naar verwachting zal hij hem dan meteen benoemen tot premier. Carlo Cottarelli, die door Mattarella naar voren was geschoven als leider van een overgangsregering tot de nieuwe verkiezingen, liet al weten zijn opdracht te hebben teruggeven. Tegen verslaggevers zei hij dat een politieke oplossing het beste is voor het land.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement