Labour schorst Livingstone om 'antisemitisme'

De Britse Labour-partij heeft donderdag ex-burgemeester van Londen Ken Livingstone geschorst omdat die antisemitische uitlatingen zou hebben gedaan. Labour zei in een verklaring dat Livingstone ,,de partij te schande heeft gemaakt''.

Livingstone zei in een interview met de BBC dat Adolf Hitler in 1932 pleitte voor een verhuizing van joden naar het gebied dat later Israël zou worden. ,,Hij steunde het zionisme voordat hij doordraaide en uiteindelijk zes miljoen joden vermoordde'', voegde de ex-burgervader eraan toe. Hij zei later nog wel dat de nazileider ,,een monster van A tot Z'' was, maar het kwaad was toen al geschied.

Labour-parlementariër John Mann beet Livingstone toe dat hij het bewind van de nazi's goedpraatte, wat hem op een reprimande van de partij kwam te staan. Dit weerhield andere politici er niet van zich in de discussie te mengen.

Lord Sugar, die in het verleden voor Labour in het Hogerhuis zat, klaagde dat ,,de gekken de Labour-partij hebben overgenomen''. Premier David Cameron zei dat het ,,vrij duidelijk is dat de Labour-partij een probleem heeft met antisemitisme''. ,,Ik denk dat ze moeten erkennen dat antisemitisme net racisme is.''

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement