Kremlin blij dat Biden kernwapenverdrag wil verlengen

Kremlin blij dat Biden kernwapenverdrag wil verlengen ANP

Het Kremlin heeft positief gereageerd op het Amerikaanse voornemen om kernwapenverdrag New START te verlengen. Het benadrukte wel een gedetailleerder voorstel te willen zien.

Het Witte Huis maakte donderdag bekend dat president Joe Biden het Verdrag voor Vermindering van Strategische Nucleaire Wapens met vijf jaar wil verlengen. De overeenkomst uit 2010 loopt volgende maand af. Het betreft het laatste grote verdrag tussen de supermachten over wapenbeheersing. Het houdt in dat Rusland en de Verenigde Staten elk maximaal 1550 operationele kernkoppen mogen hebben.

De Verenigde Staten en Rusland hebben samen het overgrote deel van de kernwapens in de wereld in bezit. Zonder verlenging wordt gevreesd voor een wapenwedloop en oplopende spanning tussen Moskou en Washington. De vorige Amerikaanse regering wilde dat ook China mee zou doen aan zo'n kernwapenverdrag, maar daar voelde Peking niets voor.

Het Witte Huis zei dat het verlengen van het verdrag juist zinvol is omdat de relatie met Rusland onder druk staat. De regering van Biden heeft onderzoeken aangekondigd naar de vergiftiging van de Russische oppositieleider Aleksej Navalni, de mogelijke Russische betrokkenheid bij de grote SolarWinds-hack en berichten dat Rusland geld betaalde aan extremisten als beloning voor het doden van Amerikaanse troepen in Afghanistan.

"Terwijl we samenwerken met Rusland om de Amerikaanse belangen te bevorderen, houden we de Rusland ook verantwoordelijk voor zijn roekeloze en vijandige acties", zei een woordvoerster van het Witte Huis.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland