Ivanka Trump onder ede gehoord in zaak over misbruik fondsen

Ivanka Trump onder ede gehoord in zaak over misbruik fondsen ANP

Ivanka Trump, de dochter van de scheidende Amerikaanse president Donald Trump, is deze week onder ede gehoord in een civiele rechtszaak rondom vermeend misbruik van fondsen zonder winstoogmerk voor haar vaders inauguratieceremonie, bijna vier jaar geleden. De hoofdaanklager van het hoofdstedelijk district DC stelt in gerechtelijke stukken dat dinsdag een getuigenis van Ivanka Trump is afgenomen.

In de zaak, die in januari is aangespannen, beweert de aanklager dat het familiebedrijf van de Trumps misbruik heeft gemaakt van fondsen zonder winstoogmerk om de familie verrijken. Een van die van belasting vrijgestelde fondsen regelde met de familie Trump een veel te hoge vergoeding voor het gebruik van een evenementenlocatie in Trumps hotel in Washington.

Volgens de gerechtelijke stukken betaalde de stichting meer dan 300.000 dollar (ongeveer 248.000 euro) voor een privéreceptie in het Trump hotel voor de drie oudste kinderen van de president, Donald junior, Ivanka en Eric op de avond van de inauguratiedag. "De wet schrijft voor dat stichtingen hun fondsen moeten gebruiken voor hun officiële doeleinden, niet om individuen of bedrijven te bevoordelen", zei aanklager Karl Racine eerder dit jaar. Racine wil 1 miljoen dollar terughalen die volgens hem illegaal is doorgesluisd naar de bedrijven van de familie Trump.

Een woordvoerder van het Witte Huis heeft nog geen reactie gegeven. Het comité dat verantwoordelijk was voor de inauguratie stelt dat alle geldstromen door een onafhankelijke accountant zijn gecontroleerd en dat alle uitgaven op legale wijze zijn gedaan.