Italië boos op nieuwe mensenrechtenchef VN

Italië heeft woedend gereageerd op uitspraken van Michelle Bachelet, de nieuwe mensenrechtenchef van de Verenigde Naties. Zij bekritiseerde de Italiaanse autoriteiten omdat reddingsschepen met migranten worden geweigerd. ,,Ongepast, ongefundeerd en onrechtvaardig'', reageerde het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.

Bachelet kondigde maandag aan een team naar Italië te sturen. Er zou sprake zijn van een toename van geweldsincidenten tegen migranten en Roma. De mensenrechtenchef uitte ook kritiek op het Italiaanse beleid boten van reddingsorganisaties te weigeren. Dat heeft volgens haar grote gevolgen voor zeer kwetsbare mensen.

De Italiaanse minister Matteo Salvini (Binnenlandse Zaken) reageerde maandag al boos op die aankondiging. Hij zei volgens persbureau ANSA dat zijn land overweegt het mes te zetten in de bijdrage aan de Verenigde Naties. Salvini noemde de VN een organisatie die ,,Italianen de les wil lezen'' en wees erop dat ook landen lid zijn die martelen en de doodstraf opleggen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement