Internationale actie tegen hackers

In heel Duitsland zijn in totaal 175 huiszoekingen verricht bij een internationale politieactie tegen hackers die wereldwijd actief zijn. Ook in Canada, Frankrijk, Luxemburg en Nederland zijn er dinsdag huiszoekingen gedaan in het kader van dit onderzoek, meldde het Duitse Openbaar Ministerie woensdag vanuit Koblenz.

Van de 170 verdachten zijn er twee in Duitsland gearresteerd. Het gaat om de hoofdverdachte uit de deelstaat Rijnland-Palts en nog een man in Saarland bij wie ook drugs en wapens zijn aangetroffen. Over eventuele verdachten in ons land kon de Nederlandse politie woensdag nog niets zeggen. Bijna zevenhonderd agenten waren bij de acties in de vijf landen betrokken. Er zijn honderden computers in beslag genomen.

De verdachten zouden andere cybercriminelen middelen, zoals speciale software, hebben verkocht om in te breken in computers en om antivirusprogramma's en wachtwoorden uit te schakelen. Het doel was zich zo veel mogelijk toegang te verschaffen tot persoonlijke en gevoelige gegevens van de slachtoffers. Het kan heel lang duren voor via onderzoek van de bestanden bekend wordt hoe groot de aangerichte schade is, zei procureur-generaal Jürgen Bauer in Koblenz.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement