Inenting tegen ebola in Congo van start

Het vaccinatieprogramma tegen de laatste uitbraak van ebola in de Democratische Republiek Congo kan woensdag al beginnen. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bevestigd. Als eersten zullen medische hulpverleners worden ingeënt. Daarna komen de ongeveer 900 mensen aan de beurt die als risicogroep zijn aangemerkt.

Het virus stak ditmaal de kop op in de noordoostelijke provincie Kivu, een roerige streek nabij de grens met Oeganda en Rwanda. Er zijn tot dusver 43 vermoedelijke besmettingsgevallen geconstateerd, onder wie 36 patiënten die volgens het Congolese ministerie van Volksgezondheid al zijn bezweken. Bovendien zijn er nog 46 verdachte gevallen gemeld, waarvan ruim de helft in Beni. Dat is een belangrijke handelsstad met 100.000 inwoners en een groot achterland.

Het gaat volgens WHO-directeur Peter Salama ook nu om de Zaïre-stam van de gevreesde ziekteverwekker, maar er is geen verband met de ebola-epidemie eerder dit jaar 2500 kilometer westelijker. Ook deze eiste meer dan dertig levens en werd onder controle gebracht met onder andere een experimenteel vaccin.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement