'IS sterker dankzij luchtaanvallen'

In een zaterdag verspreide boodschap die van de geestelijk leider van Islamitische Staat (IS), Abu Bakr al-Baghdadi, zou zijn, wordt gesteld dat het uitstekend gaat met het 'kalifaat' van al-Baghdadi's beweging.

,,Hoe heviger de oorlog tegen de beweging wordt gevoerd, des te sterker en zuiverder wordt IS.'' Hij betoogt dat de hele wereld in het geweer tegen IS is. ,,Het is geen kruisvaardersoorlog meer tegen ons, want de hele wereld bestrijdt ons nu.'' De beweging wordt volgens de boodschap niet zwakker maar sterker door de luchtaanvallen die onder meer door de VS, Rusland, Syrië en andere partijen worden uitgevoerd.

In de boodschap die via kanalen van IS is verspreid, bedreigt al-Baghdadi ook Israël: ,,Met Gods hulp komen we elke dag dichterbij. De Israëli's zien ons binnenkort in Palestina komen.''

Saudi-Arabië

,,De Israëli's dachten dat we Palestina zouden vergeten en dat we zijn afgeleid, maar dat is niet zo. We hebben Palestina geen moment vergeten'', aldus al-Baghdadi. Het is niet duidelijk waarom al-Baghadi nu over Palestina begint.

Al-Baghdadi riep ook de bevolking van Saudi-Arabië op in opstand te komen tegen,,de afvallige tirannen''. Daarmee bedoelt hij de regerende familie al-Saud. Die pro-westerse stam is vaak het doelwit van al-Baghdadi's toorn. Volgens waarnemers lijkt het inderdaad een toespraak van al-Baghdadi zelf en is die afgaande op enkele opmerkingen uit de rede hoogstwaarschijnlijk na 15 december opgenomen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement