IS claimt Afghaanse treinaanvaller met video

De terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft dinsdag beelden verspreid van de zeventienjarige Afghaanse vluchteling in Duitsland die maandag bij Würzburg treinpassagiers met onder meer een bijl aanviel. De tiener zwaait op de video met een mes en kondigt aan er ongelovigen mee te zullen vermoorden. Hij zegt een zelfmoordaanslag te gaan plegen en roept moslims buiten 'het kalifaat' op dat ook tegen ongelovigen te doen. IS heerst over een deel van Syrië en Irak en noemt dat het kalifaat.

De soennitische extremisten van IS zeiden eerder dinsdag via hun persbureau Amaq dat de dader een strijder van de terreurbeweging was. Volgens de verklaring van IS was de actie van de Afghaan een reactie op de oproep van de terreurorganisatie aan sympathisanten om landen aan te vallen die strijden tegen IS.

De Duitse autoriteiten troffen bij huiszoeking in de kamer van de Afghaanse migrant een zelfgemaakte IS-vlag aan. De jongen zou islamitische kreten hebben geslaakt toen hij in de regionale trein bij het Beierse Würzburg met een bijl en een mes passagiers aanviel. Daardoor vielen zeker vier gewonden van wie er twee in kritieke toestand verkeren. Speciale eenheden van de politie schoten de jongen kort daarna dood. De slachtoffers maken deel uit van hetzelfde gezin uit Hongkong.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement