Hollande en Cameron herdenken Somme-slag

De Franse president François Hollande en de Britse premier David Cameron hebben vrijdag de Slag aan de Somme herdacht. Ze stonden precies honderd jaar later in het Franse Thiepval stil bij de vele honderdduizenden slachtoffers van deze bloedige episode uit de Eerste Wereldoorlog.

Hollande maakte onverwachts zijn opwachting. Volgens het Élysée om te onderstrepen dat het brexit-referendum de onderlinge betrekkingen tussen Parijs en Londen niet definitief heeft beschadigd. Hollande verklaarde afgelopen week al dat hij de keuze voor uittreden uit de Europese Unie betreurt, maar toch nauw met de Britten wil blijven samenwerken.

Ook de Britse prins Charles en zijn oudste zoon William en hun echtgenotes Camilla en Kate woonden de plechtigheid bij het gedenkteken in Thiepval bij. Duitsland, destijds de tegenstander, vaardigde de voormalige bondspresident Horst Köhler af.

De Slag aan de Somme geldt als de bloedigste veldslag van de Eerste Wereldoorlog. In vier maanden van loopgravengevechten lieten meer dan een miljoen militairen het leven en wonnen de geallieerden slechts een paar kilometer veld.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement