Grote betoging in Parijs

In het centrum van Parijs is donderdagmiddag een grote betoging tegen de nieuwe arbeidswetgeving begonnen. De protestmars vanaf de Place de la Bastille wordt aangevoerd door de baas van de vakfederatie CGT, Philippe Martinez. Hij eiste dat president François Hollande hem ontvangt.

Op diverse plekken liep de betoging uit op handgemeen met de politie. De demonstranten staken onderweg een politieauto in brand. Op diverse plekken werden ruiten van banken ingegooid. Ook in andere plaatsen waar werd betoogd, was het onrustig. In de kustplaats Fos-sur-Mer, ten westen van Marseille, raakte een 51-jarige man zwaargewond tijdens rellen. De politie gebruikte onder meer traangas en waterkanonnen om de demonstranten uiteen te jagen. Dat gebeurde ook in Bordeaux, waar betogers een politiebureau aanvielen, en in Nantes.

De CGT is de grote drijfveer achter talrijke blokkades, stakingen en betogingen gericht tegen de wijziging van het arbeidsrecht. Die ondermijnt volgens de CGT de rechten van de werknemer. Hollande en de Franse premier Manuel Valls hebben donderdagmorgen beklemtoond dat ze het principe van de wetswijzing niet meer willen veranderen. In hun ogen moet de wetgeving flexibeler worden om de Franse economie sterker te maken en het voor werkgevers minder riskant te maken om mensen in dienst te nemen.

In tal van steden wordt er donderdag tegen de regeringsplannen geprotesteerd.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement