Gewonden en arrestaties bij protest Parijs

Honderden gemaskerde relschoppers zijn dinsdag in Parijs slaags geraakt met de oproerpolitie in de marge van een grote betoging tegen wijzigingen in de arbeidswet. Er zijn zeker 26 gewonden gevallen en vijftien relschoppers zijn gearresteerd bij de ongeregeldheden, meldden Franse media.

De protestmars begon rond 13.30 op het Place d'Italie richting het centrum van Parijs. De Eiffeltoren heeft de deuren gesloten vanwege de mars.

De leider van vakbond CGT, Philippe Martinez, rekent op ,,een enorme opkomst''. Hij zei dat het protest van dinsdag zal aantonen dat ,,de maatschappelijke beweging tegen de regeringsvoorstellen'' niet wegebt. Vrijdagmorgen spreekt Martinez zijn tegenpool, minister van Arbeid Myriam El Khomri, naar wie de omstreden wet is genoemd. Hij hoopt dat de opkomst van dinsdag zijn positie tegenover de minister sterker maakt.

Wetswijziging

Maandag is de Franse Senaat begonnen de wetswijziging te behandelen. Dat duurt naar verwachting tot 24 juni.

Demonstranten werden met honderden bussen aangevoerd. Tegelijkertijd legde personeel het werk neer bij staatsspoorwegmaatschappij SNCF, die evenwel meldde dat 90 procent van de hogesnelheidstreinen en 70 procent van de gewone treinen gewoon reden. Ondertussen voerden taxichauffeurs actie tegen ongereguleerde concurrenten.

De vakcentrales CGT en Force Ouvrière stellen dat de hervormingen de ontslagbescherming aantasten. De regering en de grotere vakcentrale CFDT zeggen juist dat ze de werkgelegenheid kunnen bevorderen, omdat werkgevers minder bang zullen zijn om personeel aan te nemen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement