Gevechtsvliegtuig neergestort bij Aleppo

Een gevechtsvliegtuig is zondag neergestort in de omgeving van de Syrische stad Aleppo, waar islamistische rebellen in gevecht zijn met het Syrische leger en door Iran gesteunde strijdkrachten. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Strijders van het Nusra-Front hebben sinds vrijdag ten zuiden van Aleppo rond de strategisch gelegen plaats Khan Touman terreinwinst geboekt. Onduidelijk is tot welke strijdkrachten het vliegtuig behoort en of het is neergeschoten door rebellen of neergestort door een technisch defect.

Inwoners van Aleppo en het Observatorium maakten zondag melding van bijna vijftig luchtaanvallen door Russische en Syrische gevechtsvliegtuigen. Daarbij vielen volgens een reddingswerker zeker 32 doden, van wie achttien in de zwaarst getroffen wijk, Qatrji. Er werden tientallen vatbommen - olievaten of cilinders volgestouwd met explosieven en metaalschroot - vanuit helikopters afgeworpen boven dichtbevolkte woonwijken.

Mortieren

Aan de andere kant werden regeringsgezinde wijken in Aleppo bestookt met mortieren. Zaterdag en zondag vielen hierdoor in deze wijken zeker 44 doden, meldden Syrische staatsmedia.

Syrische en Russische gevechtsvliegtuigen bestookten ook de stad Idlib in het noordwesten van Syrië, die in handen is van rebellen. Op een drukke markt ontstond hierdoor brand, waarbij volgens inwoners drie doden en meer dan dertig gewonden vielen. Tientallen mensen werden vermist, zei een activist in de stad. Op 31 mei vielen bij aanvallen op Idlib meer dan dertig doden. De stad was voor duizenden Syriërs een toevluchtsoord waar het in de afgelopen maanden relatief rustig was.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement