Geen ontmoeting Abbas en Rivlin

Pogingen van het Europees Parlement om de presidenten van Israël en Palestina in een ontmoeting bijeen te brengen in Brussel zijn donderdag mislukt. Volgens de Israëlische president Reuven Rivlin weigerde de Palestijnse president Mahmoud Abbas in te gaan op de uitnodiging. EU-buitenlandchef Frederica Mogherini wilde hierop geen commentaar geven.

Zowel Rivlin als Abbas hield deze week een toespraak in het Europees Parlement. Volgens Rivlin heeft de tweestatenoplossing die Europa voorstaat geen kans van slagen. Directe dialoog tussen Israël en de Palstijnen is volgens hem de enige weg om het vertrouwen op te bouwen.

Abbas verwelkomde het recente Franse initiatief om de gesprekken over vrede nieuw leven in te blazen wel. Hij stelde dat Israël zijn land in een openluchtgevangenis heeft veranderd.

Israël schortte vorig jaar de contacten op met EU-instellingen die betrokken zijn bij de onderhandelingen vanwege het besluit dat op producten uit bepaalde joodse nederzettingen vermeld moet worden dat ze uit bezet gebied komen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement