Geen doorbraak bij overleg Oekraïne en Rusland over Oost-Oekraïne

Geen doorbraak bij overleg Oekraïne en Rusland over Oost-Oekraïne ANP

Overleg tussen de buurlanden Oekraïne en Rusland over hun conflict in Oost-Oekraïne heeft niet tot een doorbraak geleid. In het gebied strijden pro-Russische separatisten tegen Oekraïense regeringstroepen. De laatste tijd lopen de spanningen op na een periode van relatieve rust.

De gespreksronde met politieke adviseurs en diplomaten in de Oekraïense hoofdstad Kiev werd na ongeveer drie uur beëindigd zonder tastbare resultaten, is vernomen van ingewijden. Frankrijk en Duitsland bemiddelden. Volgens Oekraïne zouden alle partijen opnieuw hun bereidheid hebben uitgesproken tot een staakt-het-vuren te komen.

Het kwam al eerder tot bestanden, maar die zijn steeds geschonden. Ook de afgelopen weken waren er talrijke gewelddadige confrontaties. Oekraïne en Rusland geven elkaar de schuld van de escalatie.

Oekraïne maakt zich ook grote zorgen over de opbouw van Russische troepen aan de grens. Volgens de minister van Buitenlandse Zaken wordt gedreigd "met oorlog en de vernietiging van de Oekraïense staat". Moskou spreekt over "Russische activiteiten op Russisch grondgebied die niemand bedreigen".

Het conflict in Oost-Oekraïne ontstond nadat Rusland in 2014 de Krim, voorheen Oekraïens gebied, had geannexeerd. Door de gevechten zijn naar schatting meer dan 13.000 mensen om het leven gekomen. Frankrijk en Duitsland treden sinds 2015 op als bemiddelaars.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland