G7: 3,2 miljard euro voor Irak tegen terreur

De G7, de zeven rijkste industrielanden, willen Irak helpen in zijn strijd tegen terrorisme. De landen stellen daarvoor 3,2 miljard euro beschikbaar. Dat maakte de Duitse bonskanselier Angela Merkel vrijdag bekend aan het einde van de G7-top in het Japanse Ise-Shima. De landen zijn vooral bang dat terrorisme de wereldeconomie schaadt.

De G7 hoopt met het geldbedrag de oorzaak aan te pakken van het vluchtelingenprobleem in Irak. Veel Irakezen ontvluchten hun land vanwege de onveilige situatie. Merkel reageerde verheugd op de financiële steun van de G7 en noemde de top een succes. De bondskanselier wil meer solidariteit in de vluchtelingencrisis. Daarom kondigde Duitsland eerder al aan Irak een lening van 500 miljoen euro te willen verstrekken.

Op de top werd ook over de mogelijkheid gesproken dat Groot-Brittannië uit de Europese Unie vertrekt. Deze zogenoemde 'Brexit' brengt volgens de G7 serieuze schade aan de mondiale economische groei. In een gezamenlijke verklaring lieten de landen weten dat een 'Brexit' wereldwijde handel, investeringen en banengroei vertraagd. Merkel zei eerder dat het onderwerp niet uitgebreid werd besproken. ,,Het was wel duidelijk dat iedereen op de top wil dat Groot-Brittannië deel blijft uitmaken van de EU, (...) maar uiteindelijk is het aan de Britse kiezers om daarover te beslissen.''

Ook werd besloten dat de rijkste industrielanden hun best gaan doen om aan het einde van dit jaar met klimaatresultaten te komen. De landen hopen dit jaar al effecten te zien van de maatregelen die in het klimaatverdrag van Parijs zijn afgesproken.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement