Franse poging tot start vredesproces

De Franse regering heeft met een internationale conferentie vrijdag in Parijs het initiatief genomen een nieuw vredesproces te beginnen om de strijd tussen Israëli's en Palestijnen te bezweren. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Marc Ayrault, zei dat directe onderhandelingen tussen Israëli's en Palestijnen duidelijk niet werken. Daar moet iets anders voor in de plaats komen.

,,Alles is nu geblokkeerd'', zei Ayrault op de conferentie die zonder Israëli's en Palestijnen is gehouden. Maar volgens Ayrault is niets doen geen optie. Zijn Nederlandse collega, Bert Koenders, beaamde dat: ,,Er moet snel iets gebeuren, de nederzettingenbouw en het geweld moeten stoppen, Palestijnen moeten harder aan verzoening werken en er moet weer perspectief komen voor een tweestatenoplossing.'' De bijeenkomst in Parijs is bijgewoond door 26 ministers van Buitenlandse Zaken en tal van vertegenwoordigers van internationale organisaties.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil naar eigen zeggen geen internationale conferenties, maar directe onderhandelingen tussen de twee partijen. Die zijn vaak en vruchteloos gehouden onder leiding van de Verenigde Staten, de belangrijkste bondgenoot van Israël. Die onderhandelingen hebben vrijwel opgehouden te bestaan.

Israël houdt sinds 1967 de internationaal als Palestijns erkende gebieden Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever bezet. De VN eisen dat Israël de bezetting stopt om plaats te maken voor een Palestijnse staat naast Israël. Dat is de 'tweestatenoplossing'. Israël doet dat niet en geniet doorgaans de steun van Washington.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement