Fouten politie leidden tot Hillsborough-ramp

De Engelse politie heeft in 1989 ernstige fouten gemaakt rondom de dodelijke ramp tijdens de halve finale van de FA Cup in het Hillsborough-stadion. Dat is de conclusie van een gerechtelijk vooronderzoek dat dinsdag werd afgerond, meldden Britse media. De voetbalsupporters die bij de wedstrijd aanwezig waren treft geen blaam.

Op de noodlottige dag in 1989 waren veel supporters van Liverpool en Nottingham Forest nog niet op hun plek toen de wedstrijd op het punt stond te beginnen. De politie deed extra hekken open om de duizenden supporters naar binnen te laten, maar er ontstonden knelpunten waardoor fans dicht bij de hekken bij het veld in de verdrukking raakten. In totaal kwamen 96 mensen om.

De jury die voor het onderzoek naar de ramp was samengesteld moest een aantal vragen beantwoorden, onder meer over hoe de politie zich had voorbereid op de halve finale en over haar optreden op de dag zelf. De jury oordeelt dat de politie fouten maakte, van de agenten tot aan de bevelhebbers, voorafgaand en tijdens de ramp. De jury vindt dat de supporters niets viel aan te rekenen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement