Filip: niet laten intimideren door terreur

De Belgen moeten zich niet laten intimideren door terroristen. Dit zei de Belgische koning Filip donderdag in zijn kersttoespraak.

De vorst sprak tegen de achtergrond van terroristische aanslagen in Parijs en de dreiging van meer aanslagen in onder meer Brussel. Hij zei ,,dat het van fundamenteel belang is dat we ons niet laten intimideren en ons niet tegen elkaar laten opzetten''.

De grote meerderheid van Belgen van buitenlandse komaf deelt onze waarden, aldus Filip, ,,en zij zijn zonen en dochters van ons land''. ,,Wie zijn geloof belijdt met eerbied voor de universele waarden van de mens mag niet over één kam worden geschoren met personen die godsdienst misbruiken.'' Filip drong erop aan dat ,,stigmatisering en segregatie'' hard worden bestreden en dat er volstrekt geen plaats is voor haatpredikers.

Harmonieuzer

In de strijd tegen fanatici is het ook belangrijk dat de Belgische samenleving harmonieuzer wordt. Vooral jongeren moeten hun talent en energie volgens de vorst stoppen ,,in alles wat ons samenbrengt''. ,,Ons maatschappijmodel is sterker dan fanatisme en totalitarisme, maar we moeten blijven werken aan een meer menselijke en rechtvaardigere samenleving.''

Koning Filip bedankte de bevolking van zijn eigen woonplaats Brussel ,,voor de waardigheid en de verantwoordelijkheid'' waarmee zij met recente terroristische dreigingen is omgegaan. Hij dankte iedereen ,,die zich inzet voor onze veiligheid en om de daders van aanslagen op te sporen en om nieuwe aanslagen te voorkomen''. Het is volgens Filip erg belangrijk te investeren in justitie, politie, leger en inlichtingendiensten.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement