Farage legt leiderschap UKIP neer

Nigel Farage stapt op als leider van de eurosceptische Britse partij UKIP. Farage heeft met de aanstaande uittreding van zijn land uit de Europese Unie zijn ,,steentje bijgedragen'', zei hij maandag.

Farage begon aan de gewonnen brexitcampagne omdat hij zijn land terugwilde, maar nu wil hij zijn leven terug, zei hij. De Europarlementariër schetste zichzelf als een man met een ideaal en zette zich af tegen ,,carrièrepolitici''.

De UKIP-voorman, die vorig jaar ook al eens zijn vertrek aankondigde maar zich toen bedacht, verzekerde dat hij nu niet op zijn besluit terugkomt. Hij blijft wel aan als Europarlementariër, naar eigen zeggen om te kunnen toezien op de onderhandelingen over het Britse vertrek uit de EU.

Marginale rol

UKIP speelde jarenlang slechts een marginale rol van de Britse en Europese politiek. De afgelopen jaren won de partij echter aan aanhang en aandacht en vorig jaar veroverde zij zelfs een Lagerhuiszetel.

Farage zelf slaagde daarin echter niet. Dat was voor hem reden om voor het partijleiderschap te bedanken, maar het partijbestuur haalde hem over toch aan te blijven. Een nieuwe gooi naar een Lagerhuiszetel staat voorlopig niet bovenaan zijn verlanglijst, zei Farage volgens The Guardian.

Opvolging

Of zijn partijgenoot Douglas Carswell, die wel in het Britse parlement wist te komen, UKIP nu moet gaan leiden, wilde Farage niet zeggen. Hij mengt zich naar eigen zeggen niet in de strijd om zijn opvolging. Farage en Carswell kunnen slecht met elkaar overweg.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement